Vårt kompletta sortiment av pool- och spauppvärmning innehåller både små spavärmare, miljövänliga solvärmare och värmepumpar för pooler i alla storlekar, bland annat en rad ”Plug & Play”-modeller som du lätt själv kan installera. Beroende på vilken lösning du väljer kan du bada i härligt uppvärmt vatten när du har lust till det, oavsett hur sommarvädret är. Om du väljer att ansluta en extra värmekälla till poolen bör du också ovillkorligen skaffa ett sommaröverdrag med termofunktion för att täcka poolen med om natten. Annars försvinner all den härliga värme som tillförts vattnet under dagen ut i luften.

Värmepumpar

Förläng badsäsongen med en värmepump. En värmepump är grön energi eftersom den ”drar” ut koncentrerad energi från luften, som sedan överförs till poolvattnet. Den driftenergi som värmepumpen behöver får man igen många gånger om. 
Hos Swim & Fun finns det värmepumpar med många olika egenskaper. Du kan se hela utbudet här.

Solvärmare 

Tycker du att poolvattnet är lite väl kallt är solpaneler och solvärmare en riktigt bra lösning som även förlänger badsäsongen. Solvärmare är en enkel och ekonomiskt överkomlig lösning, och badvattentemperaturen ökar vanligen med upp till 6 grader. 
Om du väljer att ansluta en solvärmare till poolen bör du också ovillkorligen skaffa ett sommaröverdrag med termofunktion för att täcka poolen med om natten. Annars försvinner all den härliga värme som solen har tillfört vattnet under dagen ut i luften.

 

Elektrisk spavärmare 

En elektrisk spavärmare kan hålla en konstant temperatur i spabadet, i vildmarksbadet eller i mindre pooler. 

Swim & Fun har flera olika elektriska vattenvärmare med olika egenskaper, och därför kan du köpa en modell som passar just ditt behov. Se utbudet här.

Observera att värmaren i ett spabad ska installeras av en professionell erfaren installatör med behörighet för hydroterapeutiska installationer.

 

Hur varmt bör badvattnet vara i min pool?

Det är naturligtvis högst individuellt hur kallt respektive och varmt badvatten påverkar oss och hur varmt du föredrar att vattnet ska vara i poolen. Nedan har vi dock försökt att ge dig en idé om hur vi tror att de flesta upplever att temperaturen i poolen känns. När du ska hitta den optimala vattentemperaturen för syftet med din pool rekommenderar vi att du provar dig fram, men vi hoppas att översikten kan ge dig en fingervisning om var du kan börja.

Grader Celcius    Beskrivning av hur poolvattnets temperatur upplevs
21°    Känns chockerande kallt. Upplevs vanligtvis så kallt att man kippar efter andan.
24°    Lite mindre kippande efter andan men ändå en väldigt kylslagen upplevelse.
26°    Känns kallt och kräver lite övervinning för att ta sig ner i, men det är en perfekt poolvattentemperatur för tävlingssimmare. Blir snabbt för kallt för vattenlek.
28°    Känns svalt men är en bra temperatur för vattenlek och konstant aktivitet.
29°    Lägsta temperaturen i t.ex. en vattenpark, och det känns fortfarande kallt precis när du går i vattnet. Är den absolut högsta temperaturen för motionssimning.
30°    Behaglig badtemperatur. Ett barn som är äldre än 3 år kan vara i vattnet utan att frysa, men kommer att tycka att det är lite kallt. Är för kallt för barn under 3 år. För motionssimning är det för varmt och kan vara farligt på grund av överhettning av kroppen.
31°    Angenäm badtemperatur, men lite kallt jämfört med en särskild varmvattensbassäng. Är fortfarande för kallt för barn under 3 år.
32°    Lägsta badvattentemperatur i till exempel varmvattenbassänger, men små barn under 3 år måste hålla igång hela tiden för att inte bli kalla.
33°    Perfekt badtemperatur där även små barn tycker att det är varmt och skönt. Man kan röra sig lite utan att det blir för varmt.
34°    Behagligt varmt och man blir varm när man rör sig. Bra temperatur för stillasittande spabad utan bubblor och luft.
36°    Bubbelpool som känns lite halvljummen.
38°    Bubbelpool som känns behagligt varm.
40°    Mycket varm bubbelpool där du endast kan vara en kort tid.
42°    Är alltför varmt och det går inte att vara i vattnet.

 

Måste man isolera poolväggen?

En fristående pool är i allmänhet inte särskilt resistent mot värmeförluster från poolväggen. En pool med ytterväggar i stål eller komposit håller dock värmen lite bättre än en billigare plastpool på stålram eller med uppblåsbar överkant.
Därför kan det vara en värmevinst att skydda poolväggen mot värmeförlust. Om poolen kläs in i t.ex. trä kan det skapa lä för vinden och därmed minska värmeförlusten. Om poolen är utsatt för direkt vindpåverkan är det en god idé att hindra vinden och skapa lä, t.ex. med ett vindskydd eller liknande. 
En isolerad och nergrävd pool, med isolerande sommaröverdrag på vattenytan, ger alltså det största energiutnyttjandet av värmepumpen, eftersom värmeförlusten från botten och sidor redan har minimerats.


Hur påverkas energiutnyttjandet av luftens temperatur och fuktighet?

Den omgivande miljön har stor inverkan på energieffektiviteten, och det är naturligtvis så att vi inte kan styra allt när bassängen är placerad utomhus.
För värmepumpar gäller det att ju lägre den omgivande temperaturen är desto mindre energieffektiv blir värmepumpen. Uppvärmningsvinsten faller alltså när lufttemperaturen sjunker.
Med luftfuktighet är förhållandet det omvända. Ju högre luftfuktighet desto mer energieffektiv är värmepumpen. Med andra ord, när luftfuktigheten ökar ökar uppvärmningsvinsten.


Lite för stor är mycket bättre än lite för liten

Om du väljer en något för liten värmepump, kör den många fler timmar än en värmepump av lämplig storlek, och du kommer troligen att bli besviken på det nuvarande värmeutbytet. 
En traditionell ”tänd och släck”-värmepump som är för stor kommer att starta och stoppa oftare, vilket ger en lägre verkningsgrad i systemet. Det högre slitaget resulterar i slutändan i en kortare livslängd.
På grund av tekniken i en Inverter Pro-värmepump kommer den däremot inte att dra extra energi ens om värmepumpen är lite överdimensionerad för poolens volym. Tvärtom värmer den upp poolen snabbare p.g.a. den extra värmekapaciteten – och därefter använder den mycket mindre energi på att behålla vattentemperaturen i den mindre mängden poolvatten. 


Vad är COP-värde?

Den mängd energi som behövs för att ”dra ut” luften genom värmepumpen får man igen många gånger om i form av uppvärmning. Det uttrycks i det så kallade COP-värdet* (värmefaktor). Värmefaktorn anger förhållandet mellan den värme som du får i förhållande till den mängd ström som du använder. Ju högre siffra desto större är värmepumpens effektivitet. De flesta traditionella värmepumpar har en COP mellan 4 och 6 och provas vid en lufttemperatur på mellan 24 och 27 °C och en vattentemperatur på mellan 25 och 27 °C.
Tekniken i en Inverter-värmepump gör att den använder energin mycket bättre. Det betyder att våra Full-Inverter-värmepumpar i värmebevarande energisparfunktion kan komma ända upp i 16,0 i COP.


Hur många dagar tar det för värmepumpen att värma upp poolvattnet?

Beroende på värmepumpens uppvärmningseffektivitet, miljöpåverkan, pooltyp, placering och hur väl poolvattnet är isolerat kommer värmepumpen i startfasen att öka vattentemperaturen med ca 2–3 °C på ett dygn.
I tabellen nedan kan du få en uppfattning om hur lång tid det tar att värma upp din pool, beroende på vilken värmepump du väljer. Tabellen visar antalet dagar det tar att värma upp poolvattnet från 10 till 28 °C. En förutsättning är att poolen är täckt med ett termoöverdrag 24 timmar om dygnet, och ingen hänsyn tas till eventuell värme som tillförs via solen. Vattnet från vattenverket kan vara allt från 7–16 °C. Börjar du på 16 °C i stället för 10 °C kan du dra av ett par dagar från uppvärmningstiden. Tabellen är endast vägledande.
Väntar man med att använda värmepumpen tills både vatten- och lufttemperaturen är 15 °C ger det en snabbare och energieffektivare uppvärmning.


Funktion och fördelar med inverterteknik

En värmepump fungerar omvänt jämfört med ett kylskåp (se illustrationen nedan) genom att den utvinner värme ur luften, som sedan överförs till poolvattnet.
För att vara exakt drar en fläkt in uteluft över en förångare som innehåller ett flytande kylmedel. Inuti förångaren absorberar köldmediet värmeenergin som förvandlas till gas. En kompressor sätter gasen under tryck så att gastemperaturen stiger markant. Därefter överförs den uppbyggda värmen via en kondensatorspole (värmeväxling) till det kallare poolvattnet, som leds genom spolen. Samtidigt kyler poolvattnet den varma gasen, som i sin tur återgår till flytande tillstånd – och en ny cykel tar sin början.


Fördelen med Inverterteknik

En traditionell värmepump stoppar driften när önskad temperatur har uppnåtts och startar igen när temperaturen sjunker 1–2 grader. En Inverter-värmepump (artikelnr: 1401, 1402, 1403, og 1404) har däremot en dynamisk frekvensstyrning av både ventilator og kompressor, som konstant reglerar temperaturen optimalt.
Det betyder att energiförlusten vid den traditionella start-/stopp-värmepumpen elimineras. Beroende på modell och miljöpåverkan kan våra Inverter-värmepumpar i den värmebevarande funktionen ge upp till 16,0 gånger mer energi än de förbrukar (COP = 16,0), medan en vanlig värmepump vanligtvis ger cirka 5 gånger mer energi än den förbrukar (COP = 5).
Samtidigt ser den nya Twist-titanium-värmeväxlaren till att värmeöverföringen är optimal. Läs mer om Twist-titanium-värmeväxlaren här.


Twist-titanium – en ny generation värmeväxlare i Inverter Pro

Alla Swim & Funs värmepumpar är utrustade med en titanium-värmeväxlare, eftersom det är det perfekta materialet för användning i simbassänger. Titan kan nämligen motstå alla kända vattenbehandlande produkter och kan därför användas i alla typer av poolvatten utan att ta skada.
Nu tar den nya generationen med spiral av Twist-titanium värmeväxlaren till nya höjder. Generation 2.0-värmeväxlaren är uppbyggd med en vriden spiralyta, vilket ger en mycket större värmeöverföring till poolvattnet. Detta innebär att energieffektiviteten blir mycket högre än en generation 1.0-värmeväxlare med en slät spiralformad yta.
Nedan kan du se en illustration av de båda generationerna av värmeväxlare.

 

Twist-titanium visas till höger.

Alla Swim & Fun Inverter Pro-värmepumpar är utrustade med den nya generationen Twist-titanium-värmeväxlare.


Plug & play-modell eller fast auktoriserad installation

Swim & Fun har både plug-and-play-värmepumpar (artikelnr: 1056, 1293 Xpress7+, 1294 Xpress10+, 1073 Xpress14+), som du enkelt kan installera själv, och värmepumpar för fast installation (artikelnr: 1400 Pool & Spa, 1401 Full-Inverter, 1402 Full-Inverter, 1403 Full Inverter, 1404 Full Inverter som ska monteras av en auktoriserad installatör.
Som du ser i tabellen ovan finns det modeller för alla poolstorlekar – från de mindre trädgårdspoolerna till de större swimmingpoolerna.
Nedan kan du ladda ner ett jämförelsediagram med alla modeller. En gemensam nämnare för alla är att de är utformade för montering utomhus. 
Plug and play-modellerna lämpar sig särskilt väl för sommarpooler och trädgårdsbassänger som demonteras när badsäsongen är över, och för permanenta fristående trädgårdsbassänger. De är nämligen lätta att demontera och ställa undan för vintern – och det är lika enkelt att koppla in dem igen året därpå.

 

Varmt vatten kräver ytterligare vattenbehandlande medel

Vattnet i trädgårdspoolen ska hållas rent och klart så att poolen alltid är en säker och hälsosam plats att vistas i. Smutspartiklar, sporer och bakterier kommer kontinuerligt att tillföras vattnet utifrån, och bakterier kan föröka sig snabbt i vattnet vid temperaturer över 20 °C. För att undvika detta används desinficerande vattenbehandlande produkter.
De desinfektionsmedel som används är så kallade oxidanter, vilket innefattar produkter baserade på klor respektive aktivt syre (klorfri metod). Gemensamt för dessa är att de ska tillföras vattnet kontinuerligt.
Mängden nödvändigt desinfektionsmedel varierar och beror på flera faktorer. En högre dos behövs för varmt vatten och pooler som exponeras för hög solinstrålning. Detsamma gäller ju mer poolen används och när fler förorenande element såsom löv, gräs, solskyddsmedel, kosmetika och hår hamnar i poolvattnet.
 

Heat_Pump_Overview_2023_.png

 

Hitta rätt värmepump

Först måste man förstå att pumpens värmekapacitet och prestanda beror på vilket klimat man bor i. Områden med kallt klimat har en kortare poolsäsong. För varmt poolvatten uppe i norr krävs det därför värmepumpar med högre kapacitet än i områden med medelvarmt och varmt klimat. 


Illustrationen ger en ungefärlig uppskattning av klimatskillnaderna, och därmed en indikation på vilken typ av värmepump du bör överväga att köpa för att få rätt prestanda.

 

Heat_Pump_Climate_Overview_2023_04_2022_.png